Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питка с масло, сирене и чубрица

Питка с масло, сирене и чубрица

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7182
Питка с масло, сирене и чубрица
Снимка: Анонимен
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 к.л.
  • вода - 300 мл хладка
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 к.л. загасена
  • яйца - 3 бр., жълтък на 1 яйце за намазване
  • За корите
  • краве масло - 125 г
  • сирене - 400 г
  • чубрица - 1 ч.л. сушена ронена
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря във водата заедно със захарта и 1 супена лъжица от брашното. Оставя се да се активира.

В пресятото брашно се прави кладенче, сипва се активираната мая, разбитите яйца, олиото и киселото мляко със содата.

Замесва се меко и гладко тесто. Оставя се за 20 минути да втаса.

Втасалото тесто се дели на 8 равни части. Всяка се оформя на малка питка, разточват се на правоъгълни кори.

Взема се една кора, маже се обилна с разтопеното масло и се поръсва с натрошеното сирене и чубрицата.

Отгоре се поставя втора кора, отново се маже с масло и се поръсва със сирене и чубрица.

Навива се на руло, нарязва се на парчета широки 5-6 см.

Така се процедира с останалите кори. Парчетата се подреждат в тава върху намаслена хартия за печене.

Питката на рула се оставя да втаса за 20 минути.

Маже се с жълтък, разбит с една супена лъжица олио и една супена лъжица прясно мляко.

Питката се пече на 180 градуса за 30-35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: