Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Класическа боб чорба

Класическа боб чорба

EfrosiaEfrosia
Джедай
9826k1126k
16/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Бабината боб чорба - любим вкус на мнозина, с който ще отгледаме и децата си!"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г
  • моркови - 2 броя
  • чушки - 2 - 3 броя (200 г)
  • домати - 1 пресен
  • лук - 300 г кромид
  • олио - 200 мл
  • брашно - 50 г
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - 1 връзка пресен, може и сух
  • червен пипер - 20 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Боб чорбата присъства от поколения на трапезата на българина. Вариантите и начините на приготвяне на боб чорба са много - с месо, без месо, с бял боб, с червен боб, в тенджера под налягане, на циганска печката и т.н. В следващите редове ще ви запозная с класическата рецепта за боб чорба, любима на мнозина:

Сложете предварително накиснатия боб с 2 л вода да кипне. Оставете го да ври около 15 минути. Отцедете го и го сложете отново на котлона, но с 3 л гореща вода.

Оставете да ври за около час и 30 минути без да покривате с капака плътно. Добавете предварително почистените и нарязани ситно лук, моркови, чушки.

След час добавете обеления и нарязан домат. Запържете брашното в сгорещеното олио, до получаване на златист цвят. Добавете червен пипер, разбъркайте за кратко и разредете с малко от бульона на боба.

Прибавете запръжката в тенджерата, като разбърквате.

Кипнете отново за 5 минути, свалете тенджерата и добавете ситно нарязаните магданоз и джоджен към готовата боб чорба.

P.S. Ако обичате да хапвате боб, препоръчваме да разгледате и другите ни рецепти за боб чорба, за да разнообразите менюто си с изпитани и сполучливи рецепти!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
529
45
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
най-вкусната боб чорба за мен. Видеото също помогна много. Благодаря!
28.03.2023 14:51
Анонимен
Анонимен
Това за колко човека е?
27.08.2022 22:37
станимира караджова
станимира караджова
Супер,благодаря за рецептата
20.08.2022 23:11
Потребител#161828
Потребител#161828
Страхотно си получи. Рецептата е написана много разбираемо и с точни количества. Перфектно за аматьори, като мен и никакви импровизации.
29.06.2021 19:14
1
Христо
Христо
Много вкусен се получи бобякът. Единствено попрекалих с брашното ,но не е проблем .успех на всички .
19.08.2020 14:19
1
1
батко радко
батко радко
Според мен това е по-скоро боб яхния, а не чорба. В чорбата според мен не се слага запръжка.
17.05.2018 09:05
10
2
PP
PP
прфектно, само добавих един ситно нарязан на кубюета картоф
27.09.2015 17:12
3
10
Rino12
Rino12
Много сложно... :-)))
21.12.2014 16:01
8
3
Мария
Мария
По колко часа варите боба-Ако е накиснат от вечерта,яденето става готово за час и половина
21.12.2014 09:09
3
Павчоо
Павчоо
Уникален бобеццццц.
20.12.2014 20:20
2
1
Ани
Ани
Благодаря, супер е :)
01.04.2013 21:34
6
1
диян
диян
стана супер
28.03.2013 06:55
7
3
Митко
Митко
Олиото наистина ли е 200 милилитра че това е много олио ?
25.02.2013 21:16
34
4