Начин на приготвяне
Боб чорбата присъства от поколения на трапезата на българина. Вариантите и начините на приготвяне на боб чорба са много - с месо, без месо, с бял боб, с червен боб, в тенджера под налягане, на циганска печката и т.н. В следващите редове ще ви запозная с класическата рецепта за боб чорба, любима на мнозина:
Сложете предварително накиснатия боб с 2 л вода да кипне. Оставете го да ври около 15 минути. Отцедете го и го сложете отново на котлона, но с 3 л гореща вода.
Оставете да ври за около час и 30 минути без да покривате с капака плътно. Добавете предварително почистените и нарязани ситно лук, моркови, чушки.
След час добавете обеления и нарязан домат. Запържете брашното в сгорещеното олио, до получаване на златист цвят. Добавете червен пипер, разбъркайте за кратко и разредете с малко от бульона на боба.
Прибавете запръжката в тенджерата, като разбърквате.
Кипнете отново за 5 минути, свалете тенджерата и добавете ситно нарязаните магданоз и джоджен към готовата боб чорба.
P.S. Ако обичате да хапвате боб, препоръчваме да разгледате и другите ни рецепти за боб чорба или боб яхния, за да разнообразите менюто си с изпитани и сполучливи рецепти!
Коментари