Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Майчина погача

Майчина погача

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Майчина погача
Снимка: Добринка Петкова
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
14
"Дали защото майчините ръце са я замесили или защото ни напомня на мама, но това е най-вкусната погача, която ще опитате някога"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - около 800 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 1 с.л
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • яйца - 1 бр.
  • за плънката
  • шунка - 150 - 200 г
  • кашкавал - 200 г
  • бекон - 200 г пушен
  • за намазване
  • масло - 125 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесете меко тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете го на три части с различна големина (виж снимките).

Вземете най-голямата част и я разточете на правоъгълник. Намажете с масло/олио и поръсете с настъргана шунка и част от настъргания кашкавал.

Завийте на руло и го поставете в намаслена тава като венец.

Втората средна топка разточете на кръг и я поставете в тавата, като покрива и венеца. Намажете с малко масло и нарежете краищата на четен брой ленти. Последната малка част разточете. Намажете с масло, подредете парчетата бекон и поръсете с настърган кашкавал.

Завийте на руло и нарежете на парчета с дебелина 4-5см. Подредете ги изправени в центъра на тавата. Нарязаните ленти леко издърпайте, усучете и навийте на охлювче.

Нарежете рулото, но не до края и оставете да втаса. Намажете с яйце разбито с малко мляко.

Печете на 200 градуса около 45 минути или до готовност. Извадете погачата и я намажете с масло. Завийте в чиста кърпа и оставете да се охлади.

Майчината погача е готова.

Адаптирано от блога на Димитрана

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: