Начин на приготвяне
От изброените продукти замесете меко тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете го на три части с различна големина (виж снимките).
Вземете най-голямата част и я разточете на правоъгълник. Намажете с масло/олио и поръсете с настъргана шунка и част от настъргания кашкавал.
Завийте на руло и го поставете в намаслена тава като венец.
Втората средна топка разточете на кръг и я поставете в тавата, като покрива и венеца. Намажете с малко масло и нарежете краищата на четен брой ленти. Последната малка част разточете. Намажете с масло, подредете парчетата бекон и поръсете с настърган кашкавал.
Завийте на руло и нарежете на парчета с дебелина 4-5см. Подредете ги изправени в центъра на тавата. Нарязаните ленти леко издърпайте, усучете и навийте на охлювче.
Нарежете рулото, но не до края и оставете да втаса. Намажете с яйце разбито с малко мляко.
Печете на 200 градуса около 45 минути или до готовност. Извадете погачата и я намажете с масло. Завийте в чиста кърпа и оставете да се охлади.
Майчината погача е готова.
Адаптирано от блога на Димитрана