Начин на приготвяне
Затопляме леко водата и добавяме маслото и захарта. След това слагаме жълтъците, маята, настъргана кора от лимон, внимаваме да е само жълтата част от кората, и ванилията.
Разбъркваме добре и с брашното замесваме тесто. Оставяме на топло да втаса, да удвои обема си. От тестото разточваме кора с дебелина 5 мм. С чаша или кръгла формичка, изрязваме кръгчета, които редим в набрашнена тавичка, завиваме с полиетиленово фолио, за да втасат добре.
Втасалите понички изпържваме в горещо олио на маслена баня, като преди изпържването им с малка чашка , изрязваме тестото в средата и оформяме като гевречета. Готовите понички поръсваме с пудра захар или мажем с течен шоколад.