Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Маслени понички с аромат на мандарина

Маслени понички с аромат на мандарина

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Маслени понички с аромат на мандарина
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Пленителни понички с аромат на мандарина, които ще ви накарат да забравите напълно за калориите"

Необходими Продукти

  • брашно - 160 г
  • вода - 100 мл
  • сок от мандарина - 30 мл
  • мандарини - кора от 1 мандарина
  • ванилия - 1/2 ч.л., течна
  • захар - 70 г
  • масло - 60 г
  • яйца - 2 бр.
  • пудра захар - за поръсване
  • сол - 1 щипка
  • узо - 1 - 2 с.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете в тенджерка на среден до силен огън водата, сока от мандарина и коричките, маслото, ванилията, узото, захарта и щипка сол. Щом маслото и захарта се разтопят и течността заври, редуцирайте силата на огъня, отстранете коричките от мандарина и изсипете наведнъж всичкото брашно. Бъркайте интензивно, докато се получи хубаво тесто и се отлепи от стените на тенджерката;

Отстранете от огъня и оставете да се поохлади;

Прибавете яйцата едно по едно с интензивно бъркане, докато тестото не поеме изцяло първото яйце, не добавяйте второто;

След като сте формирали хомогенно тесто, загрейте олиото на среден огън и с помощта на шприц пускайте на разстояние една от друга оформените от вас понички. Аз ги правих с шприц, правейки кръгче с дупка в средата, но може и с две лъжици, вземайки от тестото с едната и избутвайки с другата -ще станат по неправилни форми, но няма нищо, важен е вкусът;

Пържете до златист загар от двете страни и изваждайте готовите върху хартия, която да поеме излишната мазнина;

Поръсете поничките със пудра захар и консумирайте самостоятелно или в компания с кисело мляко и сладко по избор. Ако обичате контраста сладко-солено, може да си ги хапнете и със сиренце. Топят се в устата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: