Начин на приготвяне
Поставете в тенджерка на среден до силен огън водата, сока от мандарина и коричките, маслото, ванилията, узото, захарта и щипка сол. Щом маслото и захарта се разтопят и течността заври, редуцирайте силата на огъня, отстранете коричките от мандарина и изсипете наведнъж всичкото брашно. Бъркайте интензивно, докато се получи хубаво тесто и се отлепи от стените на тенджерката;
Отстранете от огъня и оставете да се поохлади;
Прибавете яйцата едно по едно с интензивно бъркане, докато тестото не поеме изцяло първото яйце, не добавяйте второто;
След като сте формирали хомогенно тесто, загрейте олиото на среден огън и с помощта на шприц пускайте на разстояние една от друга оформените от вас понички. Аз ги правих с шприц, правейки кръгче с дупка в средата, но може и с две лъжици, вземайки от тестото с едната и избутвайки с другата -ще станат по неправилни форми, но няма нищо, важен е вкусът;
Пържете до златист загар от двете страни и изваждайте готовите върху хартия, която да поеме излишната мазнина;
Поръсете поничките със пудра захар и консумирайте самостоятелно или в компания с кисело мляко и сладко по избор. Ако обичате контраста сладко-солено, може да си ги хапнете и със сиренце. Топят се в устата!