Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото прясно мляко. Прибавете няколко лъжици брашно, разбъркайте и поставете купата в съд с гореща вода.
Покрийте с кърпа и оставете да втаса. Разбийте яйцата със захарта. Добавете ванилията и лимоновата кора.
Пресейте брашното със солта. Добавете маята, яйчната смес и разтопеното масло. Замесете меко и еластично тесто. Затоплете олиото и започнете да го добавяте към тестото, като измесвате хубаво. Оставете тестото в намаслена купа. Поставете я в съд с гореща вода и покрийте с кърпа. Оставете тестото да втаса, докато утрои обема си.
Разделете тестото на няколко части. Една част разточете на правоъгълник. Поръсете с нарязани сушени плодове и портокалови корички. Завийте на руло и го поставете в намаслена тава като венец.
Друга част разточете с диаметър, колкото тавата. Поставете кората в тавата, като покриете и рулото.
Нарежете краищата на четен брой парчета и ги усучете, а след това завийте на охлювче върху рулото.
Разточете още една средно голяма топка. Намажете я с шоколад и завийте на руло. Нарежете го на парчета 4-5 см. Наредете ги изправени в средата. Козунакът се оставя да втаса.
Намазва се с яйце разбито с прясно мляко и се пече на 180 градуса около 40 минути или до готовност. От останалото тесто направете кифлички, мъфини или каквото се сетите.
Козунакът Асорти е готов.
Коментари