Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня със сос Бешамел и доматен сос

Лазаня със сос Бешамел и доматен сос

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Лазаня със сос Бешамел и доматен сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Само на нас ли всяко ястие от италианската кухня ни звучи като вкусно обяснение в любов?"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня
  • кашкавал - 200 г
  • За доматения сос
  • лук - 1 голяма глава
  • олио - 5 с.л.
  • моркови - 2 бр.
  • доматен сос - 300 г
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • кайма - 200 г
  • черен пипер
  • босилек
  • сол
  • риган
  • захар - щипка
  • За соса Бешамел
  • масло - 40 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За доматения сос:

Лукът се измива и нарязва на дребно. Морковът се настъргва на ситно ренде. В тиган се слага олиото да се загрее. Когато олиото е хубаво сгорещено, се слага нарязания лук. Оставя се да се задуши. След това се добавя и настърганият морков.

Разбърква се няколко пъти и се добавя виното. Оставя се да поври с виното за около 5 минути. След това се добавя и доматеният сос. Сместа се подправя с изброените подправки на вкус.

Оставя се да поври малко, след което се добавя и каймата. Разбърква се добре. Каймата трябва да стане на дребни парченца. След това се сваля от котлона.

За сос Бешамел:

Маслото се разтапя в малък тиган или малка тенджера. В разтопеното масло се запържва брашното. Внимава се да не загори брашното. След като е запържено брашното, се добавя прясното мляко.

Подправя се с изброените подправки на вкус. След като сместа заври, се бърка непрекъснато. Бърка се, докато сместа се сгъсти. Сваля се от котлона.

Дъното и стените на правоъгълна тавичка се помазва хубаво със олио. Кашкавалът се рендосва на едро ренде. Редят се ред кори.

Отгоре се слага от доматения сос и настъргания кашкавал. Реди се отново ред кори. Отгоре се слага сос Бешамел, доматен сос и настъргания кашкавал.

Повтаря се до изчерпване на количествата сос. На последния ред кори не се слага доматен сос. Отгоре се слага само сос Бешамел и настърган кашкавал.

Лазанята се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути.

Лазанята със сос Бешамел и доматен сос е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Не,винаги италианците започват с доматения сос на дъното,азавършват с бешамел.Живях 15 год. В Италия и познавах ит.кухня.
09.05.2024 10:23
1
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Рецептата е страхотна, но имам само една единствена забележка, ако позволиш- лазанята винаги започва и завършва с бешамел, тоест вместо олио на дъното на тавата се слага бешамел! Добър апетит
06.12.2016 10:00
7
1
5
Покажи всички подкоментари