Начин на приготвяне
Тавичка за мъфин; Книжни капсули с размер около 3-4 см.
В касерола се загрява сметаната и солта до кипване. Оставя се настрани покрита с капак.
Тенджера с дебело дъно се поставя на котлон и се сгорещява на силен огън. Когато е достатъчно гореща се намалява температурата и се изсипва малко от захарта, оставя се да се разтопи, докато стане прозрачна. Тенджерата се разклаща внимателно няколко пъти, за да се стопи равномерно захарта. Със силиконова шпатула към средата на тенджерата се избутват кристалите захар.
Добавя се нова порция захар, като внимателно и бавно се разбърква с върха на шпатулата. След като цялата захар е добавена и се е разтопила продължава се с топенето ѝ, докато получи хубав червено-кафяв плътен цвят, като се разбърква внимателно само с върха на шпатулата и се внимава да не загори, в противен случай се изхвърля. Направата на карамела отне около 20 мин. Добавя се сметаната на порции, като се разбърква енергично.
Трябва да се внимава когато се изсипва сметаната, защото се получава кипене! ! Ако карамелът не е гладък се оставя на слаб котлон докато всички бучки се разтопят, като се разбърква. Накрая се добавя маслото на кубчета и ванилията. Сваля се от огъня и продължава да се разбърква, докато се получи гладък крем. Изсипва се в буркан и се охлажда. Може да се съхранява дълго време в хладилник. Ако се сгъсти се затопля на водна баня, за да се отпусне.
Шоколад: Шоколадът се разтопява на водна баня (и двата вида). С чаена лъжичка се изсипва шоколад във всяка капсула. Оставя се за 10-15 минути да се стегне в хладилник.
След това отново с чаена лъжичка се поставя топче карамел и отгоре се залива с шоколад, около 2 ч.л. Формата се разклаща за да се изглади бонбончето. Оставя се до пълното му стягане на стайна температура, след това бонбоните се изваждат от капсулите и се подреждат.
Коледните бонбони с шоколад и карамел са готови.
Източник: joyofbaking
Забележка: Изключително лесни и вкусни бонбони. Нямах в момента малки хартиени капсули и ползвах такива с размер около 4-5 см и затова станаха по-големи бонбони. Ползвала съм два вида шоколад, черен и бял на Wilton. Качвам снимка на какъв цвят трябва да има карамела и на разрязан бонбон, пълен с карамел.
Отгоре върху белия слой съм поръсила разтопен черен шоколад през много тънък шприц.