Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Моята коледна баклава

Моята коледна баклава

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Моята коледна баклава
Снимка: marcheva14
5 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"За приготвянето на вкусна баклава се иска много мерак и още повече търпение, но резултатът си струва"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г фини Фамилия
  • орехи - 250 г смлени на по - едри парченца
  • масло - 350 - 400 г разтопено
  • СИРОП
  • вода - 800 мл
  • захар - 600 г
  • лимонтузу - 1/4 ч.л. разтворено с 2 ч.л. вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 175 - 180 градуса; Правоъгълна тава - 40/26 см.

Корите се разполовяват през средата за по-голямо удобство, за да се наредят в тавата. Маслото се разтопява. Всяка една кора се намазва с четка обилно с масло. Затваря се със следващата и така до половината количество на корите.

Посипват се орехите и отново се затварят с кори. Малко преди да свършат корите още веднъж се посипва обилно с орехи. Затваря се с останалите кори. Нарязва се на ромбоиди/квадрати. Останалото масло отново се загрява и се изсипва във всеки разрез на баклавата. Пече се на 175-180 градуса за около 30-35 минути.

Готовата баклава се оставя да се охлади напълно и се завива с фолио да престои около 2-3 дни на хладно. По този начин поема аромата на маслото. След определените дни се залива с горещ сироп и добавено лимонтузу, завива се и се оставя за 2 дни да престои отново на хладно. След това се отваря, отцежда се сиропът, ако има такъв, отново се сварява за няколко минути и отново се залива. Завива се и се оставя на хладно.

Източник: Мама

Забележка: Баклавата на снимката е изпечена днес и сега ще отлежи за около 2 дни. После ще я залея със сироп и ще допълня още една снимка на окончателно готова. Пускам снимка, за да се види как прекрасно са се отделили корите ѝ.

Това е една много обикновена рецепта с прекрасен аромат на хубаво масло и орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотна е, Миме, и аз утре почвам моята :)
20.12.2016 13:03
5
2
Покажи всички подкоментари