Начин на приготвяне
Киселата зелка се нарязва на дребно. Сланината се реже на тънки ивици. Двата вида месо и наденицата се нарязват също на малки парчета.
Оризът се измива и се отцежда от водата. В голям глинен гювеч се нарежда първо няколко парчета сланина. Отгоре сложих малко от нарязаното кисело зеле, ориз. Поръсих с малко червен пипер.
След това прибавих и половината от свинското и пилешкото месо. Също така и половината наденица. Добавих зърната черен пипер. Поръсих с малко сол и чубрица. Наредих няколко парчета сланина. След това отново зеле, останалия ориз, двата вида месо и подправките.
Оставих само малко от зелето и сланината, за да покрия отгоре. Отгоре поръсих зелето с малко червен пипер и чубрица. Сложих сланината. Залях капамата с една чаена чаша червено вино и допълних с вода.
Покрих капамата с фолио.
Глинения гювеч се слага в студена фурна, за да не се спука.
Пекох Коледната капама един час на 200 градуса. След това намалих фурната на 180 градуса за около 4 часа.
Коментари