Начин на приготвяне
Фурна - 175 - 180 градуса; Правоъгълна тава - 40/26 см.
Корите се разполовяват през средата за по-голямо удобство, за да се наредят в тавата. Маслото се разтопява. Всяка една кора се намазва с четка обилно с масло. Затваря се със следващата и така до половината количество на корите.
Посипват се орехите и отново се затварят с кори. Малко преди да свършат корите още веднъж се посипва обилно с орехи. Затваря се с останалите кори. Нарязва се на ромбоиди/квадрати. Останалото масло отново се загрява и се изсипва във всеки разрез на баклавата. Пече се на 175-180 градуса за около 30-35 минути.
Готовата баклава се оставя да се охлади напълно и се завива с фолио да престои около 2-3 дни на хладно. По този начин поема аромата на маслото. След определените дни се залива с горещ сироп и добавено лимонтузу, завива се и се оставя за 2 дни да престои отново на хладно. След това се отваря, отцежда се сиропът, ако има такъв, отново се сварява за няколко минути и отново се залива. Завива се и се оставя на хладно.
Източник: Мама
Забележка: Баклавата на снимката е изпечена днес и сега ще отлежи за около 2 дни. После ще я залея със сироп и ще допълня още една снимка на окончателно готова. Пускам снимка, за да се види как прекрасно са се отделили корите ѝ.
Това е една много обикновена рецепта с прекрасен аромат на хубаво масло и орехи.
Коментари