Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък хляб»Ароматен хляб в кексова форма

Ароматен хляб в кексова форма

Ароматен хляб в кексова форма
Снимка: цветослава киркова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"На някого му е хрумнала страхотната идея да приготви ароматен хляб във форма за кекс и му се е получило страхотно"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • масло - за намазване
  • маслини - 100 г мариновани с подправки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го сложете в дълбока купа, добавете солта и го разбъркайте. Сложете маята със захарта в подходяща купичка, налейте топлото мляко и добавете 1 с.л. брашно, разбъркайте и оставете за 5 минути да шупне.

Направете кладенче в средата на брашното, добавете шупналата мая, разбитото яйце с оцета и олиото, омесете меко и гладко тесто, намажете го с олио и оставете да втаса за 1 час на топло.

Готовото тесто разделете на две части, вземете едната част и я разточете на кора, намажете с разтопеното масло, поръсете с нарязаните на дребно маслини, разточете втората кора я сложете върху първата кора, навийте на руло.

Вземете кексова форма и я намажете добре с мазнина, сложете рулото във формата, оставете за 20 минути да втаса.

Сложете да печете хляба на 220 градуса, след като леко се зачерви намалете на 200 градуса и допечете до готовност. Готовия хляб обърнете върху чиста и суха кърпа, и го завийте с нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: