Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Кекс»Солен хляб в кексова форма

Солен хляб в кексова форма

Солен хляб в кексова форма
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
25/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Солените кексове са универсална вкусотия, която може да похапвате по всяко време на деня"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 600 - 650 г
  • плънка
  • сирене - 100 г кубчета
  • кашкавал - 100 г
  • кренвирш - 1 бр.
  • олио - 60 мл
  • чубрица
  • магданоз
  • шарена сол
  • лютеница - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладката вода със захарта и 2 с. л. брашно, оставя се да бухне. Сипва се в средата на брашното и добавяме кисело мляко, яйцето, олио. Разбърква се добре и замесваме средно меко тесто.

Оставя се да втаса на топло 40-50 минути. Нарязват се на малки кубчета сирене, кашкавал и кренвирш. В отделна купа се смесва олио с лютеница и подправките.

Кексова форма с диаметър 22 см се намазва с масло. От тестото се накъсват малки топки. Всяка се сплесква с ръце и в средата се поставя парче сирене, кашкавалче и кренвирш.

Оформя се топче, топи се в купата с ароматно олио и нареждаме по дъното на кексовата форма. Следващият ред се нарежда между тях и така докато свърши тестото.

Оставя се на топло за 20 минути, тестото за това време пълни формата. Включва се фурната на 180 градуса и печем около 30-35 минути до готовност.

Изважда се и обръщаме в чиния. Начупва се и хапваме с шарена сол. Уникално вкусен солен кекс!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#225434
Потребител#225434
Страхотен е! На мен ми остана плънка и я поръсих отгоре преди печенето. Получи се м ого добре! :)
18.01.2019 22:18