Начин на приготвяне
В дълбока купа в брашното правим кладенче и слагаме солта, меда, олиото. В чаша гасим содата с оцета и доливаме с хладичка вода. Изсипваме при брашното и замесваме мекичко тесто. Ако трябва доливаме още малко вода. Оставяме тестото да почине 15 минути.
По желание от тестото заделяме една малка топка за декорация на питката. Питката се оформя, слага се увита в станиол паричка и се поставя в тавичка върху хартия за печене.
Отгоре се декорира с желаните фигурки от заделеното тесто, като предварително с четка сме напръскали в сода, за да не се отлепят и деформират при печенето. Намазваме с олио и е готова за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. След като я извадим поръсваме с малко студена вода и завиваме с кърпа да си обиколи нивката!