Питка с пара

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5253k1k2k5
Питка с пара
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
25/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"На когото и да се падне парата от питата, все ще е на късмет, защото ще е в семейството"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 1/2 ч.ч.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 равна с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • вода - от 1/2 до 1 ч.ч. хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа в брашното правим кладенче и слагаме солта, меда, олиото. В чаша гасим содата с оцета и доливаме с хладичка вода. Изсипваме при брашното и замесваме мекичко тесто. Ако трябва доливаме още малко вода. Оставяме тестото да почине 15 минути.

По желание от тестото заделяме една малка топка за декорация на питката. Питката се оформя, слага се увита в станиол паричка и се поставя в тавичка върху хартия за печене.

Отгоре се декорира с желаните фигурки от заделеното тесто, като предварително с четка сме напръскали в сода, за да не се отлепят и деформират при печенето. Намазваме с олио и е готова за печене.

Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. След като я извадим поръсваме с малко студена вода и завиваме с кърпа да си обиколи нивката!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: