Начин на приготвяне
Разтопяваме маслото на водна баня. Затопляме млякото до хладкост и слагаме маята вътре, разбъркваме хубаво с ръка, до разтварянето й. В купа слагаме брашното и захарта, объркваме ги хубаво и правим кладенче, в което добавяме яйцата, млякото с маята и разтопеното масло.
Замесваме меко тесто, което покриваме с прозрачно фолио или плик, и го оставяме да втаса за около 20-30 минути, след което го делим на 4 равни топки и една малка.
Разточваме първата топка на не много тънка кора и я поставяме в намаслена тава, намасляваме я отгоре и разточваме втората по същия начин и я поставяме отгоре. Намазваме я хубаво с шоколад, отгоре поставяме третата кора и отново я намазваме с шоколад, и най-отгоре поставяме четвъртата.
Отбелязваме центъра на тестото, като използваме малка чаша или формичка и нарязваме тестото на 8 части, които после внимателно, разделяме на още 8, като ги режем от центъра, но не до края на тавата.
Много внимателно вземаме парче и го обръщаме в обратна посока, усукваме го. Повтаряме и за останалите 14 части. Разточваме и малката топка, правим фигорки по-желание намазваме ги с шоколад и ги овиваме. Нареждаме ги покраъ питата.
Оставяме питата да втаса за около 20 минути, след което я заливаме с 1 ч. ч. прясно мляко и я печем в предварително загрята фурна на 180 С.
Коментари