Начин на приготвяне
Ориза се сварява в 2-1/2 в.ч. подсолена вода до готовност като се подправя с малко черен пипер, ронена чубрица. В малка тенджера се слага олио да загрее. Лука и чесъна се нарязват на ситно, морковите на шайби, червените чушки на ивици.
Зеленчуците се слагат в сгорещената мазнина да се задушат, докато омекнат. Добавят се черен пипер и магданоз. Ако е необходимо се добавя малко вода.
В купа се смесват киселото мляко и крема сиренето.
Към готовия ориз се добавят задушените зеленчуци, разбъркват се и се слагат в подходяща тавичка. Заливат се със смес от кисело мляко и крема сирене. Отгоре се рендосва кашкавалът. Пече се във фурна на 160 градуса до разтопяване на заливката и кашкавала.