Начин на приготвяне
В дълбок съд загрейте малко масло или олио. Обелете и нарежете на ситно чесъна, сложете го в маслото. Добавете заешките дреболии. Нарежете на малки парчета пушеното месо и сланината и ги добавете при дреболиите. Добавете каймата и разбъркайте добре.
Почистете морковите и гъбите, нарежете ги на тънки филийки. Добавете ги при каймата, за да се запържат. Разбъркайте добре. Сложете сол и черен пипер на вкус. Прибавете почистения ориз и разбъркайте.
Нарежете лука на ситно и го добавете при останалата плънка. Накрая сложете и стафидите и разбъркайте добре. Старайте се да не загори, най-добре гответе на среден огън. По желание може да добавите още подправки като магданоз или други, каквито обичате. Когато оризът стане стъклен цвят, махнете от котлона.
Почистете, измийте и подсушете заека. Намажете го обилно с масло. Отупайте го с червен пипер и сол. Можете да напълните заека с плънката и останалата плънка да я сложите в тавата около заека. Можете и цялата плънка да я сложите около заека в тавата - както прецените, по ваш избор.
Залейте с чаша бяло вино и три чаени чаши вода. Покрийте с фолио тавата и печете в загрята фурна първо на 220 градуса. После може да я намалите на 180-190 градуса. Когато е готово, отвийте фолиото, за да се запече и отгоре.