Начин на приготвяне
Предварително накиснете заека за през нощта във вода с оцет. След това го подсушете и осолете отвътре и вън.
Сварете вътрешностите на заека, по желание с подправки като бахар, карамфил, и ги нарежете след това ситно.
Скълцайте лука и зелето ситно и го задушете последователно в сгорещена мазнина. След като омекнат, разбъркайте с червения пипер и сол.
Смесете една част от зелето, която ще е за плънка, с карантиите, скълцаните ситно домати, чесън и черен пипер. Напълнете заека и го зашийте.
Останалото зеле сипете на дъното на гювеча, отгоре разпределете заека и отстрани сложете обелени и нарязани картофи, овкусени предварително със сол и пипер. Залейте с вино и малко вода/бульон, сложете капака и пъхнете ястието да се изпече до готовност в умерена фурна.