Начин на приготвяне
Оризът заедно с доматите, нарязани на ситно, и нарязаният на дребно праз лук, вкл. куркума, червен, черен пипер и др., се приготвят в обикновена тенджера. Първо празият лук леко се запържва/ може да се добави и глава червен или обикновен лук/ заедно с наситнените домати с малко олио. Разбърква се за около 10 минути до омекване. След това се слага оризът с около 3.5 чаши вода, съответстващи на количеството ориз. Добавят се и нарязаните на дребно маслини. Бърка се. Слагат се и подправките. На средно силен огън за около 20 минути. До хомогенна смес.
Киселото зеле се освобождава от кочана и се нарязва на дребно в тава. Леко изцедено. Може по-сетне да се добави и малко зелев сок по желание. Слага се и малко олио и червен пипер. Пече се на умерена фурна - около 70-80 минути на 250-270 градуса двустранно - на горно и долно, до златисто.
10-15 минути преди края на запичането, може да се изключи долното нагряване. Бърка се поне 3-4 пъти по време на запичането. Около 15 минути преди да стане готово ястието във фурната, се прибавя готовият ориз с подправките и се разбъркват заедно. Пече се до златисто.
Става Уникално! Добър апетит!
Коментари