Начин на приготвяне
Обелваме 4 големи картофа и ги измиваме. Нарязваме ги на малки парчета. Слагаме с тенджера с вода да се сварят на котлона и добавяме щипка сол. След като се сварят, ги отцеждаме и направо в тенджерката добавяме 1 ч.ч, прясно мляко и ги намачкваме с уред за пасиране.
После прибавяме сол при нужда на вкус и черен пипер, също на вкус. Добавяме и 2 с.л. масло за вкус и аромат и пак намачкваме. Ако нямате прясно мляко, можете да използвате 1 ч.ч., от вадата още гореща. в която са врели картофите.
Намазваме дъното на малка тава с масло и разпределяме картофеното пюре. Заглажда го.
Нарязваме на тънки парчета пражка шунка. Намазваме пюрето с лютеница. По оригинална рецепта е с доматена паста, но аз не разполагах с такава. После нареждам плътно парченцата пражка шунка. Настъргвам кашкавала с ренде. Разпределям отгоре кашкавала пак равномерно навсякъде. Поръсваме с черен пипер на вкус отгоре.
Печем на 200 градуса до зачервяване на кашкавала - бързо се опича. Режем на парчета, след като е готово.
Рецептата е от кулинарно предаване на Иван Звездев.
Хапваме с водка.