Начин на приготвяне
Сушените плодове и ядките се нарязват и се поставят в дълбока купа. Добавят се подправките, портокаловият и лимоновият сок и половината ром.
Разбърква се добре, покрива се с домакинско фолио и се оставя да престои една нощ. На следващия ден се пресява брашното и се добавя бакпулверът.
Маслото се разбива със захарта и меда. При постоянно бъркане се добавят едно по едно яйцата. Накрая се добавя и брашното. Към сместа се изсипват нарязаните плодове и ядки. Разбърква се. Ако има нужда, се добавя още брашно.
Висока метална кутия с диаметър 22 см, включително и по стените, се застила с хартия за печене. Изсипва се сместа, заравнява се и вместо капак кутията се покрива с хартия. Привързва се с канап.
Пече се в загрята на 150 градуса фурна до суха клечка (около 2-3 часа). Щом се изпече, се пробожда с шило на десетина места и се залива с останалия ром.
След като изстине, се връща обратно в кутията, покрива се плътно с хартията и се затваря с капака. През няколко дни се навлажнява с ром и отново се прибира на хладно.
Бележка: Приготвя се месец преди Коледа.