Коледно Пънче с шоколад

МарияМария
Новак
3106
Коледно Пънче с шоколад3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
10
"Коледа ще дойде и без коледното пънче, но да знаете, че няма да е толкова вкусна"

Необходими Продукти

  • За блата
  • брашно - 60 г
  • какао - 30 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 100 г
  • яйца - 3 бр. (белтъци, жълтъци)
  • прясно мляко - 60 мл
  • За плънката
  • кондензирано мляко - 397 г подсладено
  • жълтъци - 3 бр.
  • масло - 100 г
  • кокосови стърготини - 135 г
  • орехи - 120 г смлени
  • ванилия 2 - 3 п.
  • За глазурата
  • сметана - 150 мл 35%
  • натурален шоколад - 150 г
  • масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блат:

Правоъгълна тава (25/35см) се покрива с хартия за печене и се намазва с олио. Брашното, какаото и бакпулверът се смесват и пресяват. Захарта и жълтъците се разбиват, докато сместа побелее. Добавят се млякото и брашното като се редуват, разбъркват се добре. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към тестото, разбъркват се в една посока с дървена шпатула. Сместа се изсипва тавата и се пече 12 мин. Приготвя се мокра кърпа и се отцежда. Завива се и се оставя да постои 30 мин.

Плънката:

В тенджера се смесват кондензираното мляко, жълтъците и маслото. Слагат се да заврат. Кремът се вари 10-12 мин. при непрекъснато бъркане, за да не загори. Маха се от котлона и се добавят кокос, орехите и ванилията. Разбърква се добре и се оставя да се охлади. Блата се развива, намазва се с половината от крема, завива се на руло. Останалата част от крема се разстила върху рулото.

За глазурата:

В тенджера се смесват сметаната, маслото и нарязаните на малки парчета шоколад. Оставят се да се разтопят и сместа стане гладка. Маха се от котлона и се остава да изстине и да стегне. Рулото се прави във формата на клон и с изстиналата глазура се залива цялото руло, с вилица се правят следи така че да имитират кората на дърво и накрая се поръсва с пудра захар, сякаш е навалял сняг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: