Начин на приготвяне
*Ако ползваме кисело мляко поставяме в тензух за около 4-5 часа да го изцедим.
Смесваме цеденото мляко и хубаво ситно натрошено сирене в купичка. Смесваме олиото и разтопеното масло в купичка или чаша.
Преди да намажеме тавата я постаме върху разпънатите кори и изрясваме излишното от корите.
Подмазваме тавата и следваме следните стъпки кора- масло- кора -масло – кора малко от киселото мляко със сирене и така повтаряме докато завършиме с кора. Наредените кори нарязваме с нож (на крадрати или триъгълничета).
В купа смесваме млякото и яйцата и към тях добавяме газираната вода. Заливаме баницата и слагаме в предварително загрята фурна на около 175-180 градуса (зависи колко е силна фурната).
След като я извадим я поръсваме с мляко и покриваме с кърпа и вестник.