Начин на приготвяне
Картофите се режат на шайби с дебелина около 5 мм. Лукът режете на ивици, а сланината или бекона - на едри парчета, ако искате да останат парченца до края на готвенето.
Ако искате те да се стопят напълно, ги нарежете на дребно. Аз използвам сланина с подправки, така че не слагам други освен черен пипер и сол. Ако нямате такава сланина, можете да добавите още червен пипер и чубрица или самардала.
Загряваме олиото (количеството зависи от големината на тигана, той трябва да е покрит целия по дъното с мазнина). Слагате картофите, сланината и лука. За 1-2 минути котлона трябва да е на пълна мощност, след което поръсвате с подправки, покривате с капак и намалявате котлона на половин мощност.
Разбърквате рядко, за да не се разпаднат картофите, когато омекнат, но е важно и да ги наблюдавате, за да не загорят. Нужни са поне 20-30 минути в зависимост от степента на котлона.
Сланината се стопява, лука омеква и леко се карамелизира, а картофките държите, докато омекнат и потъмнеят, но не и да прегорят. Около 5 минути преди да махнете ястието от котлона, добавете и малко соев сос и разбъркайте продуктите отново. Поднася се топло.
Коментари