Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Пържени Картофи»Картофи с лук и сланина на тиган

Картофи с лук и сланина на тиган

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k2k5
Картофи с лук и сланина на тиган
Снимка: Monika Ivanova
2 / 3
07/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Нали не си помислихме, че ще ви предложим само едни обикновени пържени картофи?"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • лук - 3 глави
  • бекон - 200 г или пушена сланина
  • соев сос - 1 ч.л.
  • олио - 30 мл
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се режат на шайби с дебелина около 5 мм. Лукът режете на ивици, а сланината или бекона - на едри парчета, ако искате да останат парченца до края на готвенето.

Ако искате те да се стопят напълно, ги нарежете на дребно. Аз използвам сланина с подправки, така че не слагам други освен черен пипер и сол. Ако нямате такава сланина, можете да добавите още червен пипер и чубрица или самардала.

Загряваме олиото (количеството зависи от големината на тигана, той трябва да е покрит целия по дъното с мазнина). Слагате картофите, сланината и лука. За 1-2 минути котлона трябва да е на пълна мощност, след което поръсвате с подправки, покривате с капак и намалявате котлона на половин мощност.

Разбърквате рядко, за да не се разпаднат картофите, когато омекнат, но е важно и да ги наблюдавате, за да не загорят. Нужни са поне 20-30 минути в зависимост от степента на котлона.

Сланината се стопява, лука омеква и леко се карамелизира, а картофките държите, докато омекнат и потъмнеят, но не и да прегорят. Около 5 минути преди да махнете ястието от котлона, добавете и малко соев сос и разбъркайте продуктите отново. Поднася се топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Браво 6+ ще я пробвам!
05.02.2022 21:50