Начин на приготвяне
Разтворете маята в малко топла вода. Добавете захарта и щипка бяло брашно. Оставете маята да втаса на топло.
Смесете трите вида брашно. Добавете олиото, сусама и солта. Изсипете бухналата мая. Разбъркайте.
Налейте хладка вода постепенно и замесете меко тесто. Покрийте го и го оставете да втаса на топло. Времето за втасване е по-дълго.
Готовото тесто оформете на питка. Поставете я в подходяща тава за печене с намазнено дъно. Оставете питката отново да втаса още малко.
Поръсете я с брашно и надупчете на няколко места с помощта на вилица. Сложете питката в загрята фурна до 150 градуса. Печете така за около 30 мин., след което увеличете градусите до 200 и допечете.
Проверете готовността на питката с помощта на клечка за зъби. Готовата питка извадете от фурната и напръскайте леко със студена вода.
Покрийте с кърпа и оставете за около 15 минути, за да омекне.
Вкусната питка с лимец и ръжено брашно е готова.