Питка за Бабин ден

Питка за Бабин ден

Гергана  ГеоргиеваГергана Георгиева
Мастър Шеф
356
2k
777
1k
4
09/01/2017
"Пригответе питка за онези, които поемат първи новия живот в ръцете си"
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 105
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко хладка вода. Пресейте брашното и в средата направете кладенче. Изсипете в кладенчето трите яйца, от които отделете един жълтък за намазване отгоре, за накрая.

Добавете разтворената мая, киселото мляко, олиото, солта и захарта. Замесете тесто, като си добавяте по мъничко хладка вода, толкова колкото е необходимо за замесването на един килограм брашно. Трябва да получите средно меко тесто.

Когато сте готови, оставете тестото да втаса до удвояване на обема си (около 1 час), след което го премесете отново и го разделете на толкова топчета, колкото желаете. Аз направих 21 еднакви топчета, които се събраха точно в тавичката ми.

Оставете я да втаса още веднъж за около 30 минути. Разбийте жълтъка с 2-3 капки олио и няколко капки вода. Намажете отгоре питката и поръсете обилно със сусам.

Сложете я в загрята фурна и печете на 180 градуса за около 60 минути. Ако е необходимо, сложете отгоре фолио, за да не прегори коричката.

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар