Дърпана баница със спанак

09/01/2017
"Дайте по един лайк за тази страхотна рецепта преди баницата да е изстинала, защото го заслужава "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо46 203
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

  • брашно - около 1 кг
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 400 мл хладка
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • За плънката
  • спанак - 400 г
  • яйца - 4 бр.
  • сирене - 300 г
  • олио - мас или масло за намазване на тестото - около 200мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете кладенче в брашното и изсипете останалите съставки. Замесете гладко и еластично тесто и разделете на 16 равни къса. Покрийте и ги оставете за десет минути. Вземете една топчица и я притистете с длан, намажете с мазнина и поставете върху нея друга притесната топчица.

Така наложени ги разточете с големината на малка чинийка. Направете всички питки по този начин, намажете с мазнина, покрийте и оставете за 30 минути. През това време почистете спанака и го задушете в 2 с.л. олио.

Извадете го в купа, добавете разбитите яйца, натрошеното сирене и разбъркайте. Щом тестото се е отпуснало с намазнени ръце вземете една двойна питка и я раздърпайте като за мекица. Поставете издърпаната кора на плот върху покривка. С намазнени ръце издърпайте, като пъхате ръка под кората и леко теглите навън.

Когато кората е станала достатъчно тънка и прозрачна изрежете дебелите краища. Поръсете с плънка и олио и с помощта на покривката навийте на руло. Поставете кората в намазнена тава и навийте на охлюв.

Така процедирайте с всички останали кори, като всяка следваща завивате около предишната. Поръсете с мазнина и печете в загрята фурна на 180 градуса до златист загар. Готовата дърпана баница поръсете със студена вода и покрийте с кърпа за 10 минути.

Източник: Ралица Николаева

Дълбока тава с незалепващо покритие 32 см
Приготвяй си тази рецепта в:
Дълбока тава с незалепващо покритие 32 см
23.80 лв.
Виж ››

Металната тава, с която може да готвите във фурна и върху котлон, е точно пред вас. Функционална, практична, удобна. Тава е с незалепващо покритие за още по-вкусни ястия и лесно почистване. Тава-мечта за всяка домакиня!

Рейтинг

5 8
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Василева
Василева
20.02.2020 15:09
Лелеее, как изглежда само на снимката! Напомня ми на баницата на моята баба, която я правеше с лапад ,божествена и точно по този начин. Браво!
0
0
Величка Щърбанова
Много обичам точно такава баница!
1
0
Потребител#183393
Страхотна баница
2
0