Начин на приготвяне
Направете кладенче в брашното и изсипете останалите съставки. Замесете гладко и еластично тесто и разделете на 16 равни къса. Покрийте и ги оставете за десет минути. Вземете една топчица и я притистете с длан, намажете с мазнина и поставете върху нея друга притесната топчица.
Така наложени ги разточете с големината на малка чинийка. Направете всички питки по този начин, намажете с мазнина, покрийте и оставете за 30 минути. През това време почистете спанака и го задушете в 2 с.л. олио.
Извадете го в купа, добавете разбитите яйца, натрошеното сирене и разбъркайте. Щом тестото се е отпуснало с намазнени ръце вземете една двойна питка и я раздърпайте като за мекица. Поставете издърпаната кора на плот върху покривка. С намазнени ръце издърпайте, като пъхате ръка под кората и леко теглите навън.
Когато кората е станала достатъчно тънка и прозрачна изрежете дебелите краища. Поръсете с плънка и олио и с помощта на покривката навийте на руло. Поставете кората в намазнена тава и навийте на охлюв.
Така процедирайте с всички останали кори, като всяка следваща завивате около предишната. Поръсете с мазнина и печете в загрята фурна на 180 градуса до златист загар. Готовата дърпана баница поръсете със студена вода и покрийте с кърпа за 10 минути.
Източник: Ралица Николаева
Коментари