Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Болярска пита

Болярска пита

Болярска пита2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Ще видите, че си заслужава усилието"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • вода - 400 мл
  • масло - 60 - 70 г
  • мая - 50 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода разтопете маята захарта и солта. След това, добавете трите яйца и белтъка на четвъртото. Постепенно добавете брашното, омесете тесто и го оставете да втаса (около 15 минути).

Втасалото тесто разделете на четири парчета и ги омесете допълнително. Разточете всяко парче на тънка питка.

Питките слагате една върху друга, като всяка намазвате с масло. Поставете ги в намазнена тава. Навийте питките на руло и го усучете, така че да се получи охлюв.

Покрийте тавата с влажна кърпа и оставете тестото да втаса, още 1 час. След това, намажете с разбития жълтък и го печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: