Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача Пикасо

Погача Пикасо

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878123024841
Погача Пикасо2 / 2
11/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12-14
"Ако и във вас живее един велик творец - пригответе своя версия на тази погача Пикасо"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + 100 г за доомесване
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък е за намазване)
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1/2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • масло - 100 г разтопено краве
  • сирене - 150 г по желание
  • мая - 20 г прясна или 7 г суха - аз използвах 2 пакетчета суха мая
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • сусам - за поръсване
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете млякото и разтворете маята и захарта, покрийте и оставете на топло докато се активизира маята. В подходяща тава пресейте брашното със солта. Оформете в средата кладенче и изсипете в него разбитите яйца, олиото, оцета и втасалата мая. Замесете меко, нелепнещо тесто - трябва да е пухкаво и еластично - месете не повече от 10 мин.

Намазнете тавата, върнете тестоото, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час. Аз лично пускам фурната на 40 градуса и го забравям, докато не започне да прелива.

Когато тестото втаса, го прехвърлете върху набрашнен плот, разделете на 2 равни части, всяка една от тях на още 4 – общо 8 части. Разточете всяка топка на кора с дебелина ок. 4 мм, намажете с разтопено масло. Тук е момента да поръсите със сирене (ако желаете да ползвате) третата кора и да завършите с четвъртата.

Съберете една върху друга четирите кори, разточете ги леко и завийте заедно на руло. Направете същото упражнение и с останалото тесто – получават се общо 2 четирипластови рула. Нареже всяко едно руло на триъгълни парчета.

Подгответе си тава с диаметър 28-30 см. Намазнете я. В средата на тавата сложете изрязаните краища на рулата. Около тях подредете останалите триъгълници. Не се притеснявайте, ако Ви останат празни места - дори е препоръчително! - тестото ще си намери място и ще уплътни тавата. Оставете погачата да втаса на топло 30-40 минути - в моя случай, връщам тавата във фурната.

След като погачата хубаво се е надигнала и е заела подходяща позиция за печене, я намажете с разбития в 2 с.л. прясно мляко жълтък и поръсете със сусам. Печете погачата около 30 минути, на 180 градуса, като можете да намалите температурата до 160 градуса.

Готовата погача намажете с малко масло, покрийте с кърпа и оставете така 10-15 минути.

Опиянявайки се от аромата, разнасящ се в кухнята Ви и след като питката си е починала.... си отчупете едно от триъгълничетата на Пикасо и се насладете на шедьовъра, който сте сътворили :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: