Начин на приготвяне
Водата се затопля до 37 градуса и в нея се разтваря захарта и маята. Сипва се бялото брашно и се разбърква на кашичка.
Този предварителен квас се оставя да шупне за 15 минути, покрит с кърпа.
В купа или директно върху плота се сипва на купчинка пълнозърнестото брашно от спелта със солта и в средата се прави дупка/кладенче.
В него се сипват олиото и предварителния квас.
Загребва се от брашното и малко по малко се усвоява цялото. Омесва се на гладко тесто, като с него се работи поне 10 минути и ако лепне се поръсва още брашно или ръцете се намазняват с олио.
Тестото се разделя на две и всяка част се оформя на продълговато хлебче, което се поставя в две правоъгълни форми за кейк. Прави се надллъжен разрез с не много голяма дълбочина и по желание се поръсва с брашно.
Хлябовете се покриват и оставят да втасат за около час и половина.
Пълнозърнестите хлябове се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути и след това фурната се намалява до 180 градуса за още 20-25 минути или докато коричката стане твърда и при почукване издава звук на кухо.
Когато са готови, хлябовете се охлаждат върху решетка. Идеални са за здравословни сандвичи, препечени филийки, супи.
Пълнозърнестият хляб от спелта е чуден!