Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Пълнозърнест хляб от спелта

Пълнозърнест хляб от спелта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнозърнест хляб от спелта
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Идеален хляб за здравословни сандвичи, препечени филийки и супички"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 400 г
  • бяло брашно - 100 г + за поръсване и доомесване
  • вода - 350 мл.
  • олио - 2 с.л. (или зехтин)
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 20 г жива, прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата се затопля до 37 градуса и в нея се разтваря захарта и маята. Сипва се бялото брашно и се разбърква на кашичка.

Този предварителен квас се оставя да шупне за 15 минути, покрит с кърпа.

В купа или директно върху плота се сипва на купчинка пълнозърнестото брашно от спелта със солта и в средата се прави дупка/кладенче.

В него се сипват олиото и предварителния квас.

Загребва се от брашното и малко по малко се усвоява цялото. Омесва се на гладко тесто, като с него се работи поне 10 минути и ако лепне се поръсва още брашно или ръцете се намазняват с олио.

Тестото се разделя на две и всяка част се оформя на продълговато хлебче, което се поставя в две правоъгълни форми за кейк. Прави се надллъжен разрез с не много голяма дълбочина и по желание се поръсва с брашно.

Хлябовете се покриват и оставят да втасат за около час и половина.

Пълнозърнестите хлябове се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути и след това фурната се намалява до 180 градуса за още 20-25 минути или докато коричката стане твърда и при почукване издава звук на кухо.

Когато са готови, хлябовете се охлаждат върху решетка. Идеални са за здравословни сандвичи, препечени филийки, супи.

Пълнозърнестият хляб от спелта е чуден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: