Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шахматен кейк с чийзкрем

Шахматен кейк с чийзкрем

Шахматен кейк с чийзкрем
Снимка: Потребител#182767
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12 парчета
"Всяка истинска партия шах трябва да започне с нещо сладичко - за настроение и концентрация"

Необходими Продукти

  • За блата
  • брашно - 200 г
  • прясно мляко - 1/3 ч.ч.
  • шоколад - 100 г / черен или млечен/
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • краве масло - 150 г
  • яйца - 2 бр.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • За крема
  • извара - 500 г
  • крема сирене - 600 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 1/3 ч.ч.
  • краве масло - 125 г
  • яйца - 4 бр.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд се затоплят млякото и кравето масло. Прибавя се шоколадът, начупен на парчета, и се бърка, докато се разтопи. Оставя се да се охлади.

С миксер се разбиват яйцата със захарта и при непрекъснато бъркане се прибавя пресятото с брашно, бакпулверът, ванилията и охладената шоколадова смес.

Тестото се изсипва в тава с размери 22 х 31, предварително застлана с леко намаслена хартия за печене. Блатът се пече в предварително зарята до 180 градуса фурна около 30 - 35 минути. Оставя се да се охлади напълно и се освобождава от хартията за печене.

Реже се на дълги ленти около 8 - 10 броя.

За крема:

Разделят се жълтъците на яйцата от белтъците. Белтъците се разбиват с 1 ч.ч. захар. Разбиват се кравето масло /размекнато/, жълтъците и пудрата захар. Прибавят се изварата, крема сиренето, ванилията, брашното и белтъчния крем. Бърка се докато се получи гладък крем.

Тавата, в която е изпечен блатът, се застила отново с хартия за печене. Подреждат половината от лентите, като се оставя разстояние между тях. Разстоянието между лентите се пълни с крем с лъжичка.

Върху ивиците с крем се подреждат останалите ленти, след което разстоянието между тях също се пълни с крем. Остатъкът от крема се изсипва върху сладкиша, разпределя се и се заглажда.

Пече се отново около 50-60 минути на 160 градуса. Когато се охлади напълно, се обръща върху поднос. Поръсва се с пудра захар, какао или шоколадова глазура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: