Начин на приготвяне
Пресейте брашното и в средата направете кладенче.
Разтворете маята в 100 мл хладка вода и я изсипете в кладенчето. Добавете останалите продукти - солта, захарта и олиото.
Замесете тесто, като си наливате по мъничко хладка вода. Месете до получаване на хубаво, пухкаво, средно меко тесто.
Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса до удвояване на обема си, за около 45-50 минути.
След това премесете тестото отново.
Когато е готово, започнете да късате от него малки късчета, от които размесете дълги около 20 сантиметрови въженца и от тях оформете колачетата в желаната от вас форма.
Подредете ги в намаслена и поръсена с брашно тавичка и ги оставете да престоят още 20 минути, да втасат повторно.
По желание може да ги поръсите със сусам или маково семе.
Сложете ги в загрята фурна и ги печете на 180 градуса за около 40 минути.
Когато са готови, ги извадете и ги покрийте с кърпа да отдъхнат.
Но не ги чакайте много - невероятно вкусни и хрупкави са, докато са още топлички!