Тортиля Слънце

Драга МишеваДрага Мишева
Чирак
59327123308
Тортиля Слънце2 / 2
13/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
"Понякога две ръце не стигат да огрееш навсякъде в кухнята, но са напълно достатъчни за приготвянето на вкусна тортиля Слънце"

Необходими Продукти

  • газирана вода - 140 мл
  • суха мая - 1 с.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • вода - 60 мл.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • пармезан - 100 г
  • За намазване
  • масло - 40 г
  • пармезан - 50 г
  • яйце - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взимаме пармезана и го рендосваме на най-ситното ренде. Оставяме го хубаво да изсъхне.

В купа смесваме маята, брашното и захарта. Заливаме ги с 40 мл топла вода, разбъркваме и оставяме да ферментира.

Пресяваме си брашното и към него добавяме изсъхналият вече пармезан и захарта. Разбъркваме хубаво. Към сместта внимателно прибавяме маята, която вече е готова. Добавяме содата и отново разбъркваме. Добавете 2 с.л. зехтин и замесете тестото. По време на месенето трябва да се добавят и другите 2 лъжици от зехтина.

От замесеното тесто направете топка и поставете в леко намазнен съд. Оставете да втаса около 40-60 минути.

През това време може да си разтопите маслото за намазването.

Когато тестото е готово, поставете го в тава /върху хартия или добре намазнена/. Поставете го под формата на торта.

Вземете чаша и я поставете по средата като център. Намажете с разтопеното масло и рендосайте отгоре пармезана.

Разрязваме лъчове от чашата до ръба на тавата. Всеки лъч се увива и затяга, като се внимава пармезанът да е завит и да не излиза отвън.

Когато Слънцето е готово, намазваме отгоре с разбитото яйце.

Пече се до готовност в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
50
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Това би трябвало да се приеме за питка, но в никакъв случай да е тортия. Рецептата за питка ме заинтригува, не съм правила с газирана вода, питка до сега.
10.04.2022 14:54
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Направих питката и стана вкусна, но трябваше да сложа вместо 140 мл. газирана вода-250!Брашното го мерих с чаена чаша с вместимост 250 мл.
07.06.2017 09:22
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Това е една рецепта за питка -слънце,а не тортиля.Добре ще е името да бъде променено, защото рецептата е хубава, но името не отговаря. Бих я опитала, понеже ме заинтригува газираната вода, интересна идея.
31.05.2017 00:45
1