Начин на приготвяне
Почистваме рибите и измиваме добре. Моркова белим, измиваме и нарязваме на ситни кубчета. Лука настъргваме или нарязваме на дребно.
В олиото и половин чаша вода слагаме моркова и лука да се задушават. Като изври половината течност, прибавяме измития ориз. Подправяме със сол, черен пипер и сушен девесил на вкус. Разбъркваме няколко пъти и наливаме две чаени чаши топла вода. Готвим, докато оризът поеме водата.
Пресипваме ориза и зеленчуците в подходяща тавичка и отгоре подреждаме рибите, нарязани на половинки по дължина. Посоляваме всяка порция риба.
Подправяме с черен пипер на вкус и поливаме със сок от лимон. Наливаме струйка олио. Прибавяме половина чаша вода и печем скумрията в нагрята на 180 градуса фурна до готовност.