Начин на приготвяне
Кокошката се нарязва на порции, измива се много добре. Слага се тенджера с вода. Варим нарязаните парчета от кокошката. Слагаме щипка сол при кокошката. След като заври се отпенва. След отпенване слагаме в бульона 3-4 зърна черен пипер. Варим до почти пълна готовност но месото, но не да e много сварено, защото после ще го печем във фурната.
Нарязваме лука на ситно. В тиган с горещо олио запържваме лука. Моркова нарязваме на колелца и го слагаме при лука. Изчистваме ориза и го измиваме. Прибавя се измитият ориз при лука и се запържва докато стане прозрачен.
Към края се добавя и щипка сол, черен пипер смлян. В подходяща тава слагаме ориза. Върху ориза нареждаме порциите сварена кокошка, но без гръбнака (него си го оставяме за супа).
Прецеждаме бульона с голяма цедка и наливаме част от него. Разбъркваме с дървена лъжица в тавата. Нарязваме джоджен. Поръсваме отгоре и печем в умерена фурна. Изцеждаме сока на 1/2 лимон.
След като ястието е почти готово поливаме със сока от лимона равномерно. Покриваме с фолио и пак слагаме да печем.Да ви е сладко! Вкусна рецепта, която знам от интернет.
Коментари