Начин на приготвяне
Нарязвате месото на малки парчета и оставяте известно време да се отцеди отделящата се течност. Към отцеденото месо добавяте солта и разбърквате.
Месото смилате на месомелачка, като първо се смила телешкото, след това свинското и накрая сланината. Сланината трябва да е една идея по едро смляна от месото.
Добавяте захарта и подправките и омесвате добре, докато се получи хомогенна смес.
Сместа се оставя за 24 часа в хладно помещение. Идеята е месото да поеме аромата на подправките.
Със сместа внимателно се пълнят червата, които предварително сте накиснали във вода. Напълнените парчета се връзват стегнато и се надупчват с игла, за да се отстрани въздухът, който е останал в обвивката.
Накрая окачвате вече готовите луканки на проветриво място, за да изсъхнат.
А за да придобият плоската форма, луканките се пресоват с дървена точилка.