Родопски точен пататник

ИринаИрина
Новак
15
65
22
17
16/12/2019
"Опитвали сте пататник, а опитвали ли сте точен патаник, който направо се топи в устата "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 797
  • Преглеждания за месеца224
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме маята в малко хладка вода с лъжичка захар и чакаме да шупне. Когато е готова в съд изсипваме брашното, слагаме му сол, правим кладенче в средата изсипваме маята и млякото и правим меко тесто. Оставяме настрана.

Белим картофите и лука. Стържем всички картофи на ренде, режем лука на ситно, добавяме яйцето, черния пипер, солта, чубрицата и олиото. Разбъркваме добре.

От готовото тесто правим 2 топчици, едната от които е малко по голяма - за долната кора, за да може да хване и страните.

Разточваме първо долната, голямата слагаме в добре намаслена тава, върху нея изсипваме сместа, точим и горната кора, слагаме и нея.

Пече се само на долна фурна, дали е готов се поклаща тавата, за да се разбере дали е отлепил, взима се друга по голяма тава или дъска, слага се върху пататника и се обръща.

Слага се с суровата страна надолу и продължава да се пече само на долна фурна до готовност. Родопският точен пататник е много вкусен.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар