Начин на приготвяне
Зелката се обрязва внимателно в средата добре, като кладенче. Сварява се пилешкото и свинското месо. Нарязва се на дребни парченца. Смесва се с каймата и ориза. Слага се вътре в зелето, като се налива малко вода и мазнина.
Сместа не трябва да е до горе, като се има предвид, че оризът ще се развие и сместа ще увеличи обема си. Слага се в гювеча и се овкусява с малко сол, червен пипер, дафинов лист. Може да налеете и от бульонът от свареното преди месо.
Това, което сте отрязали от зелката може да го сложите отстрани около зелката. Слагате в студена фурна. Пече се, като постепенно усилвате градусите.
Забележка: Ако зелката ви е по- малка може да я сложите в малко гювече и така да я поставите в гювеча, с цел като се опече да не се развие и разтегли.
Ако е по-голяма може да я вържете с канап и да я захлупите отгоре с керамичен съд.