Начин на приготвяне
Зелето накълцайте и го сложете в гювеча. Полейте го с малко олио, поръсете с малко от всички подправки и разбъркайте.
Загрейте още малко мазнина в съд на котлона и запържете леко ситно накълцания лук. Добавете предварително измития и отцеден ориз и разбъркайте с дървена шпатула, докато и той се запържи.
Овкусете и него в подправките, добавете към зелето и разбъркайте. Доматеното пюре разредете в топъл бульон (пилешки или зеленчуков) и залейте всичко в гювеча с течността.
Похлупете и сложете да се пече за 40 минути на силна фурна, а после още 1 час на малко по-слаба. Накрая махнете капака и запечете до загар.
Коментари
Аз добавих и дафинов лист, а гювеча пъхнах в студена фурна по правило.
Наистина е много вкусно и го препоръчвам!
Глиненият гювеч може да се замести с йенско стъкло.
Не го слагайте студено в гореща фурна.