Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача на кифлички по стара рецепта

Погача на кифлички по стара рецепта

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Погача на кифлички по стара рецепта
Снимка: Яница Николова
1 / 4
26/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12
"Изпитана от времето и хилядите домакини, които през годините са я приготвяли, вече и при вас - погача на кифлички по стара рецепта"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л, с връх
  • олио - 3 с.л, с връх
  • захар - 2 с.л
  • сол - 1 с.л, непълна
  • вода - 400 - 500 мл, топла
  • прясна мая - 1 кубче / от 42 гр/
  • вода - 150 мл, за разтваряне на маята
  • брашно - 1 кг и допълнителни 200 грама за доизмесване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма тава или купа се пресява брашното. В друга купа се разбиват 4 яйца и се разбиват с вилица, прибавя се киселото мляко, олиото и отново се разбиват. В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, добавя се захарта и солта.

Меси се тесто, като се добавя топлата вода и разтворената мая в около 150 мл. Замесва се с ръце с въртеливи движения, да се отделя от съда, до меко и нелепнещо тесто. Удря се в плота 3 пъти по 50, като между всеки 50 удара се премесва.

В леко намаслена тенджера се поставя тестото, оформено на топка, поставя се капак. А тенджерата се поставя в друга тенджера, в която ври вода на умерено слаб котлон. Втасва така докато напълни тенджерата, двойно или тройно, около 1 час.

След това се оформя, разделя се на 4 топки, късат се с ръце. Всяко се премесва, ако лепне се поръсва с брашно. Разточва се с големината на десертна чинийка, между всяко се намазва с олио.

Разточват се 4-те заедно на голяма кора около 5-6 мм, първо се нарязва на 4, всяко парче на още 4, общо 16 триъгълника. Всеки триъгълник се навива откъм широката част и се нареждат кифличките в предварително намазнена с олио, голяма алуминиева тава от електрическа тенджера.

Отгоре се покрива, за да не изсъхнат, и се поставя върху тенджерата с топла вода да втаса, трябва да удвои или утрои размера си, около 1 час.

После се намазва внимателно с останалото 1 яйце, разбива се в купа и се прибавя 1 ч.л олио и вода. Поръсва се със сусама и се поставя в загрята фурна на 200 градуса после се намалява на 150 градуса и се пече около 1 час. Може и по друг начин на 180 градуса около 35-40 минути. После се покрива в чиста кърпа, за да остане мека погачата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: