Начин на приготвяне
В голяма тава или купа се пресява брашното. В друга купа се разбиват 4 яйца и се разбиват с вилица, прибавя се киселото мляко, олиото и отново се разбиват. В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, добавя се захарта и солта.
Меси се тесто, като се добавя топлата вода и разтворената мая в около 150 мл. Замесва се с ръце с въртеливи движения, да се отделя от съда, до меко и нелепнещо тесто. Удря се в плота 3 пъти по 50, като между всеки 50 удара се премесва.
В леко намаслена тенджера се поставя тестото, оформено на топка, поставя се капак. А тенджерата се поставя в друга тенджера, в която ври вода на умерено слаб котлон. Втасва така докато напълни тенджерата, двойно или тройно, около 1 час.
След това се оформя, разделя се на 4 топки, късат се с ръце. Всяко се премесва, ако лепне се поръсва с брашно. Разточва се с големината на десертна чинийка, между всяко се намазва с олио.
Разточват се 4-те заедно на голяма кора около 5-6 мм, първо се нарязва на 4, всяко парче на още 4, общо 16 триъгълника. Всеки триъгълник се навива откъм широката част и се нареждат кифличките в предварително намазнена с олио, голяма алуминиева тава от електрическа тенджера.
Отгоре се покрива, за да не изсъхнат, и се поставя върху тенджерата с топла вода да втаса, трябва да удвои или утрои размера си, около 1 час.
После се намазва внимателно с останалото 1 яйце, разбива се в купа и се прибавя 1 ч.л олио и вода. Поръсва се със сусама и се поставя в загрята фурна на 200 градуса после се намалява на 150 градуса и се пече около 1 час. Може и по друг начин на 180 градуса около 35-40 минути. После се покрива в чиста кърпа, за да остане мека погачата.