Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса с вентилатор; Две плоски тави с хартия за печене; Рецептата е подходяща да се работи с хлебопекарна; Работила съм ги изцяло с миксер. Плънката е по желание, затова съм дала три вида рецепти за такава.
Маята се разтваря с топлото прясно мляко с 1 ч.л. захар и се оставя за 10-15 минути да шупне. Прибавят се олиото, двете яйца и белтъкът, солта и захарта и се разбива с вилица.
В купата на миксера се изсипва брашното и се добавят течните съставки, за да се замеси гладко тесто. Тестото е много меко, но не се добавя повече брашно, но въпреки това аз добавих още около 70 -100 г. След като е измесено се поставя в купа за да втаса.
Междувременно се приготвя плънката от маково семе, аз такава избрах.
Предварително се смила в кафемелачка маковото семе и се смесва с млякото, захарта и се поставя на котлон на умерен огън докато изври течността. Разбърква се периодично, за около 15 минути. Сваля се от огъня и се добавя ванилията. Охлажда се и се прибавят бисквитите/бишкотите, които предварително са смлени в блендер. Добавя се и мекото масло и се разбърква до хомогенност на продуктите.
Когато тестото е достатъчно втасало, се изважда на работната повърхност, намаслена с олио, за да не залепва. Разделя се на 32 бр. парчета. Всяко парче тесто се разточва с точилка на продълговата лента около 25 см.
В единия край на лентата се правят три разреза с нож, които да не започват от самия край, а 1 см навътре. Разрезите трябва да са 1/3 от дължината на лентата.
Върху ненарязаната част на тестото се разпределя плънката - около 1 пълна ч.л. Завива се на руло към разрязаната част.
Кифлите се нареждат в тавата покрита с хартия и се оставят още веднъж да втасат. След това се намазват със смес от жълтъка, млякото и олиото. Поръсват се сусам, маково семе или захар. Пекат се на 170 градуса до приятен златист загар.
Домашните кифлички на Руми са чудни!
Източник: Кулинарен блог на Мария Митева
Забележка: Работила съм ги изцяло в миксер с дебелата бъркалка. Тестото е изключително меко, по рецепта не трябва да се добавя още брашно, но за да мога да ги разточвам съм поръсвала работната си повърхност с брашно, също и точилката.
За да са еднакви по размер, след като беше готово тестото го измерих на кантар и разделих на 32 бр. и се получи, че една топка тесто трябва да е около 52 г. Избрах макова плънка и добавих около 150 г меко масло. Не съм смляла предварително маково семе, защото обичам да се усеща приятно.
Кифличките може да се работят с масло, маргарин или мас по желание. Аз ги работих с масло. Разкошни, ухаещи, пухкави кифлички с прекрасна консистенция на изпеченото тесто.