Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Домашните кифлички на Руми

Домашните кифлички на Руми

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Домашните кифлички на Руми
Снимка: marcheva14
1 / 4
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
32
"Перфектната рецепта с подробни обяснения - това е достатъчно за страхотни резултати"

Необходими Продукти

  • брашно - около 850 г + брашно за разточване
  • прясно мляко - 500 мл топло
  • олио - 200 мл
  • яйца - 2 бр. М размер + 1 белтък
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 с.л. суха
  • масло - за оформяне на кифлите около 150 - 200 г на стайна температура
  • жълтъци - за намазване
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сусам - за поръсваме (може и маково семе, захар)
  • МАКОВ ПЪЛНЕЖ
  • маково семе - 130 г
  • захар - 94 г или 6 с.л.
  • мляко прясно - 250 мл
  • ванилия - 1 ч.л.
  • бисквити - 10 г или 2 с.л. стрити (или бишкоти)
  • орехи - 2 с.л. смлени
  • ПЪЛНЕЖ ОТ МАРМАЛАД
  • мармалад - 200 г
  • масло - 150 г на стайна температура
  • ПЪЛНЕЖ ОТ ОРЕХИ И КАНЕЛА
  • орехи - 200 г смлени
  • захар - 100 г
  • канела - 1/2 ч.л.
  • масло - 200 г на стайна температура
  • ПЪЛНЕЖ ОТ СИРЕНЕ
  • сирене - 200 г натрошено
  • масло - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса с вентилатор; Две плоски тави с хартия за печене; Рецептата е подходяща да се работи с хлебопекарна; Работила съм ги изцяло с миксер. Плънката е по желание, затова съм дала три вида рецепти за такава.

Маята се разтваря с топлото прясно мляко с 1 ч.л. захар и се оставя за 10-15 минути да шупне. Прибавят се олиото, двете яйца и белтъкът, солта и захарта и се разбива с вилица.

В купата на миксера се изсипва брашното и се добавят течните съставки, за да се замеси гладко тесто. Тестото е много меко, но не се добавя повече брашно, но въпреки това аз добавих още около 70 -100 г. След като е измесено се поставя в купа за да втаса.

Междувременно се приготвя плънката от маково семе, аз такава избрах.

Предварително се смила в кафемелачка маковото семе и се смесва с млякото, захарта и се поставя на котлон на умерен огън докато изври течността. Разбърква се периодично, за около 15 минути. Сваля се от огъня и се добавя ванилията. Охлажда се и се прибавят бисквитите/бишкотите, които предварително са смлени в блендер. Добавя се и мекото масло и се разбърква до хомогенност на продуктите.

Когато тестото е достатъчно втасало, се изважда на работната повърхност, намаслена с олио, за да не залепва. Разделя се на 32 бр. парчета. Всяко парче тесто се разточва с точилка на продълговата лента около 25 см.

В единия край на лентата се правят три разреза с нож, които да не започват от самия край, а 1 см навътре. Разрезите трябва да са 1/3 от дължината на лентата.

Върху ненарязаната част на тестото се разпределя плънката - около 1 пълна ч.л. Завива се на руло към разрязаната част.

Кифлите се нареждат в тавата покрита с хартия и се оставят още веднъж да втасат. След това се намазват със смес от жълтъка, млякото и олиото. Поръсват се сусам, маково семе или захар. Пекат се на 170 градуса до приятен златист загар.

Домашните кифлички на Руми са чудни!

Източник: Кулинарен блог на Мария Митева

Забележка: Работила съм ги изцяло в миксер с дебелата бъркалка. Тестото е изключително меко, по рецепта не трябва да се добавя още брашно, но за да мога да ги разточвам съм поръсвала работната си повърхност с брашно, също и точилката.

За да са еднакви по размер, след като беше готово тестото го измерих на кантар и разделих на 32 бр. и се получи, че една топка тесто трябва да е около 52 г. Избрах макова плънка и добавих около 150 г меко масло. Не съм смляла предварително маково семе, защото обичам да се усеща приятно.

Кифличките може да се работят с масло, маргарин или мас по желание. Аз ги работих с масло. Разкошни, ухаещи, пухкави кифлички с прекрасна консистенция на изпеченото тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: