Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Карамелена торта»Карамелена торта с крем сметана

Карамелена торта с крем сметана

SevdalinaSevdalina
Новак
119
Карамелена торта с крем сметана2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Предлагаме днес да хапнем карамелена торта. Предложението се приема единодушно"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • захар - 200 г
  • масло - 50 г разтопено
  • яйца - 4 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • сол - щипка
  • кафе - или какао
  • захар - 200 г за шербет
  • сладкарска сметана - за торти
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава се карамелизира 50 грама захар на бавен огън. В дълбока купа се разбиват яйцата на пяна и се добавя 100 грама захар, добавя се и щипката сол. След това се добавя и бакпулвера и разтопеното масло.

В сместа се изсипва и брашното и се бърка до получаване на еднородна смес. По желание може да се добави кафе или какао и да се разбърка добре.

Половината от получената смес се изсипва в тавата с изстиналата карамелизирана захар и се поставя във фурната да се изпече на 220 градуса за 10 минути.

След като се изпече блатът се премества в друга тава и отново се карамелизират останалите 50 грама захар, изчаква се карамелизираната захар да изстине и се изсипва останалата част от сместа. Оставя се и този блат да се изпече на 220 градуса за 10 минути.

Оставя се 200 грама от захарта се оставя на бавен огън с 100 грама вода. Изчаква се да ври докато се разтопи захарта и се сгъсти шербетът.

Половината от получения шербет се изсипва внимателно върху един от блатовете, така че да се покрие равномерно с шербета целия. Върху него се разлива сметаната. След това върху сметаната се добавя и другия блат и се разпределя внимателно върху целия блат.

Оставя се половин час да стегне в хладилник и е готов за поднасяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: