Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Гхи (пречистено масло)

Гхи (пречистено масло)

Гхи (пречистено масло)
Снимка: Анонимен
4 / 5
10/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
65 мин.
"Здравето започва от кухнята - вижте как да си приготвите пречистено масло Гхи"

Необходими Продукти

  • масло - 1 кг несолено (или 4 пакета по 250 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В последно време в рецептите нерядко се среща „гхи“ като необходим продукт (или заместител на такъв), но не всеки е наясно какво представлява това масло. Често дори асоциациите са свързани с нещо екзотично или скъпоструващо, а това не е така. Гхи можем да приготвим бързо и лесно в домашни условия с продукти от близкия магазин.

Всъщност древната индийска наука за здравето и дълголетието – Аюрведа - определя пречистеното масло гхи като един от най-полезните продукти. Това е така, защото след обработка се премахват белтъците и водата, съдържащи се в продаваните масла.

За начало подберете тенджера с дебело дъно, като сте сигурни, че е абсолютно суха, и сложете вътре несоленото масло на слаб огън. Не е нужно да го раздробявате на парчета, тъй като то ще бъде разтопено така или иначе.

Ако го разрежете обаче, ще се разтопи по-бързо. Можете да приготвите каквото количество желаете, но тъй като отнема известно време, по-удачно е да работите с поне един килограм купено масло.

Когато маслото се разтопи изцяло (няма бучки), то все още има белезникаво-бял цвят и течността е плътна. След няколко минутки ще започне да се образува бяла пяна. При качествените масла пяната, която се отделя, не трябва да е твърде много.

Точно тук е моментът, който ще се повтаря често в следващия час – трябва с помощта на лъжичка да махате пяната (изсипвайте я в малка чашка, например). Старайте се да не загребвате твърде много от сместа. Това трябва да се прави, докато маслото не стане прозрачно и без пяна отгоре.

Сместа трябва да има леко сладникав аромат на орехи. Ако мирише на изгоряло (опушено) или на нещо друго, причината е или в качеството на маслото, което е използвано, или е попаднала вода в тенджерата.

Единственото, което остава вътре, са малки бели топченца (белтъците), които ще бъдат прецедени. Това правим през много ситна цедка (или наложена чиста маричка). Прецеждаме директно в стъклен буркан – метални и пластмасови съдове не са подходящи, както и измити стари опаковки от маргарин.

Готовата смес, която е останала в буркана след преливането, трябва да бъда чиста (т.е. да няма бели следи) и да не попада вода в нея. Много е важно да се изчака сместа да се втвърди леко и да изстине напълно, тъй като ако се затвори бурканът преди това, ще попадне влага вътре.

За маслото гхи се счита, че е продукт, който не може да се развали. Грешно е разпространеното схващане, че това масло трябва да се държи в хладилник и има кратък срок на годност. При положение, че гхи е приготвено правилно, то може да се съхранява за неограничен период от време на стайна температура (далеч от пряка слънчева светлина). Продуктът не се замразява.

Гхи може да се използва за всякакъв вид готвене (пържене, задушаване, печене), както и за директно консумиране върху хляб, например.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Irena
Irena
Благодаря за рецептата!
16.06.2023 00:15
Анонимен
Анонимен
Има страхотен вкус и аромат!
16.04.2023 10:33