Стърган пай

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5596k2k6
Стърган пай
Снимка: Мина Димитрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Страхотен пай с маслена коричка - още една причина никога да не започвате диета"

Необходими Продукти

  • за Тестото
  • масло - 150 г краве
  • майонеза - 150 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - колкото поеме за меко тесто
  • За пълнежа
  • конфитюр - или мармалад
  • нишесте - 1 - 2 с.л.
  • орехи - 1 ч.ч. нарязани на ситно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Краве маслото разтопяваме в микровълнова фурна. В купа разбиваме майонезата, киселото мляко, захарта, яйцето, добавяме и краве маслото, ванилията и накрая бакпулвера и брашното.

Първо разбъркваме с вилица, след това месим с ръце до меко тесто. Оставяме поне за 1 час в хладилника тестото. Намазваме тавата с олио. 1/3 от тестото отделяме за горната част на пая.

Останалото тесто разпределяме с ръце върху дъното и стените на тавата. Стараем се блатът да е равномерно дебел. Конфитюра смесваме с нишестето и нарязаните орехи и размазваме върху тестото.

Взимаме обикновено метално ренде и останалата 1/3 част от тестото. Рендосваме тестото, на най-едрата страна, като се стараем да покрие навсякъде равномерно сладкиша.

Печем пая в умерена фурна до готовност. Стърганият пай е вкусен и лесен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: