Козунаци със свинска мас

19/01/2017
Юлияна Панова
отЮлияна ПановаНовак512
"Опитайте тези козунаци и няма да искате да хапнете други - невероятно меки и пухкави, по стара българска рецепта "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции5 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо3 739
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към пресятото брашно добавям предварително разбитите яйца, захар, ванилия и кората от лимона, а след това и останалите продукти без маста.

Меси се в една посока, докато се споят съставките. Ръката, с която се меси, се топи в маста, докато я употребите цялата. Така козунакът става на конци. Ако тестото се лепи или е много меко, добавете още брашно.

Съдът, в който ще пренощува тестото, трябва да е достатъчно висок за втасването (аз използвам леген). Набрашнете го, поставете тестото и го набрашнете и него.

Покрийте съда с кърпа и го изнесете на терасата за през нощта. Сутринта, върху набрашнен плот, извадете тестото и го премесете за кратко. Аз го разделям на пет топки, а всяка от тях - на три.

Тук е моментът да добавите по свой вкус сушени плодове, локум, стафиди, орехи и каквото си искате още. Внимателно разтеглете всяка от трите топки на фитил, след което ги сплетете като плитка. Така процедирайте с всички.

Поставяйте ги съда, в който ще ги печете, намазан само с олио, покрийте с кърпа и ги оставете да втасат. В купичка разбъркайте двата жълтъка с 3 с.л. олио.

С тази смес намажете вече втасалите козунаци, поръсете ги обилно със захар и печете в предварително загрята на 200-220 градуса фурна до получаването на онази приятна кафява коричка.

Проверете ги с клечка, да не останат сурови отвътре, при нужда изключете горния реотан и печете до готовност само отдолу.

Докато печете козунаците , ги наблюдавайте често, защото стават бързо, да не прегорят отгоре.

Опитайте и няма да съжалявате! Бързо, лесно и много вкусно!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар