Начин на приготвяне
Брашното се изсипва в подходящ съд и в средата му се прави кладенче.
Половината от прясното мляко се затопля и към него се добавя маята, 1 с.л. захар, солта и малко брашно до получаване на гъста каша. Оставя се настрани да шупне.
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото, останалото прясно мляко, а накрая и шупналата мая. Сместа се разбърква добре и се изсипва постепенно към брашното.
Омесва се меко тесто и се оставя на топло място да втаса за около 30-40 мин. След като втаса тестото се омесва още веднъж и се разделя на топли колкото юмрук.
Всяка топка се разточва на тънка кора и се разделя на 4 или 8 триъгълни части в зависимост от желаната големина. Във всеки триъгълник се слага по една ягода от сладкото и се завива на стегната кифличка.
Кифличките се подреждат в тава с хартия и се намазват с разбито яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се на 200 градуса с вентилатор около 30 мин.
Коментари