Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Плетена питка с прясно мляко

Плетена питка с прясно мляко

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4121k1621
Плетена питка с прясно мляко2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
1 бр.
"Мека като памук, топи се в устата и мирише неустоимо - такава ли е и вашата питка?"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • брашно - малко повече от 500 г
  • за намазване
  • масло - меко
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода се разтваря маята, захарта, солта и 1-2 с.л. брашно и оставяме да шупне. С миксер разбъркваме прясното мляко, яйцата, киселото мляко, олиото и шупналата мая. След това прибавяме постепенно брашното. Замесва се средно меко тесто, което се оставя да почине около 10-15 мин.

Тестото разделяме на 4 равни части, които оформяме на топки. Всяко топче се разточва (ширина около 24 см). Намазва се с меко масло. Отгоре се слага другото топче, разточено със същата ширина, намазва се и така се процедира и с другите две, като това отгоре не се намазва.

В средата се слага една малка чаша за ракия (ориентировъчно показва докъде да се реже). Реже се на 8 части, а всяка част разрязваме на три части и сплитаме. По същия начин правим и с останалите парчета. След това с нож разрязваме докрай и по този начин отделяме 8 части.

Нареждаме ги едно до друго в подходящ съд, който е намазан с масло. Оставяме да втаса и след това намазваме с жълтък. Печен в предварително загрята фурна на 170 градуса до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: